Werken bij het ministerie van Economische Zaken

Dit voorjaar bezocht een groep van circa 45 studenten het ministerie van Economische Zaken. Drie oud-Bestuurskunde studenten vertelden over hun heel diverse banen en de weg daar naartoe.

  • Bart van Horck houdt zich als senior Beleidsmedewerker bezig met het dossier ‘Aardbevingen in Groningen’. Bart heeft eerder gewerkt als Rijkstrainee bij het ministerie van Veiligheid & Justitie.
  • Mathijs van de Waardt is als adviseur bezig met de verantwoording van Europese structuur- en landbouwfondsen. Hiervoor heeft hij als consultant gewerkt voor verschillende overheden, van Nederlandse gemeenten tot de Europese Commissie.
  • Paul van Zijl werkt bij de Directie Algemene Economische Politiek (AEP) die de ambtelijke en politieke top adviseert over economisch beleid. Daarvoor werkte Paul als economisch medewerker op de Britse Ambassade in Den Haag.


Jasje-dasje

Na een korte inleiding stelden studenten veel vragen en verliep de middag heel interactief. De alumni vertelden over de cultuurverschillen binnen het ministerie: jasje-dasje en geitenwollen sokken. Ook gaven ze aan dat de organisatie vrij plat en informeler is dan andere ministeries.

De antwoorden op de vraag ‘hoe word je behandeld als jonkie?’ waren verschillend maar ze gaven alle drie aan dat als je het goed doet, je snel verantwoordelijkheden krijgt. Het is belangrijk zelf kritisch te blijven en initiatief te nemen. En fouten maken mag!

Verder kwamen de parafencultuur, de invloed van de kleur van een minister en het maken van promotie aan bod.

Tips

Tot slot tips om aan een baan te komen bij EZ:

  • Ga stagelopen, leg contacten, leer mensen kennen en vind een ingang. Dan kom je anders binnen!
  • Probeer het via traineeships (Rijstraineeship maar er zijn ook andere traineeships zoals bijvoorbeeld het financial traineeship)
  • Koud solliciteren kan nog steeds. EZ is het ministerie met de hoogste gemiddelde leeftijd. Er is de komende jaren veel uitstroom en afgelopen jaar had dit ministerie de meeste Rijkstrainees. 
  • En een algemene tip: kies vooral iets waar je plezier in hebt, anders zijn je werkdagen lang!

Laatst Gewijzigd: 05-07-2016